2023’TE GENEL AF ÇIKAR MI, NE ZAMAN ÇIKACAK?
Sosyal medya kullanıcıların sık sık dile getirdiği ve paylaşımlar yaptığı genel af konusu ile ilgili araştırmalar sürüyor. Mahkum yakınları sosyal medya paylaşımlarında seçim öncesinde genel af ve infaz düzenlemesini talep ediyor. Koronavirüs pandemisinde Açık cezaevlerindeki 120 bin mahkum izne gönderilmiş ve bu mahkumların çoğunun izin süreleri 31 Temmuz 2023 tarihinde kadar uzatılmıştı. Yaklaşık 3 yıldır mahkumların izinde olmasıyla birlikte tek seferlik infaz iyileştirmesi konusu masaya yatırılmıştı.İnfaz iyileştirmesi yapılması halinde açık cezaevlerindeki izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmeleri sağlanmış olacak.
YENİ YILDA GENEL AF VE İNFAZ DÜZENLEMESİ ÇIKARSA NE OLUR?2023’te 120 bin mahkum için genel af çıkması halinde, yürütülmekte olan davaların düşüp düşmeyeceği de merak edilen bir diğer konu. Türk Ceza Kanunu'nun 65. maddesine göre, genel af çıkması durumunda, yürütülmekte olan savcılık soruşturmaları takipsizlik kararı ile sonuçlandırılır. Ceza mahkemelerinde açılmış olan ve deavm eden kamu davaları ile ilgili ise düşme kararı alınır. Kesinleşmiş olan ceza mahkumiyeti tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.Genel af olması halinde kamu davalarının düşeceğinden, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. Özel af ile birlikte mahkumlara hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesi sona erebilir, burada çektirilecek ceza süresi kısaltılabilir ya da ceza para cezasına çevrilebilir. Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir. Genel af halinde adli sicil kaydı silinir.
GENEL AF NELERİ KAPSIYOR?
- Kişi hakkında kamu davası açılmışsa düşme kararı verilir.
- Soruşturma aşamasındaki bir suç için takipsizlik kararı verilir.
- Kişi tutukluysa derhal tahliye edilir.
- Genel affa uğrayan suç, adli sicil kaydından silinir.
GENEL AF HERKESİ KAPSAR MI?
Genel affın “toplu genel af” ve “bireysel genel af” olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Toplu genel af, belirli suçları işlemiş herkesi, bireysel genel af ise isim olarak belirlenmiş bir veya birden fazla kişiyi kapsamaktadır.
GENEL AFTAN KİMLER YARARLANAMAZ?
Anayasa'ya göre genel aftan sadece orman suçlarından hüküm giyenler yararlanamaz. Orman yakmak vb. suçlar, af ne olursa asla düşmez.
TÜRKİYE’DE GENEL AF İLK NE ZAMAN ÇIKTI?
TBMM tarihindeki ilk "genel af" yasası 7 Ocak 1922'de çıkarıldı.
Cumhuriyet'in kuruluşundan kısa süre bir sonra 26 Aralık 1923 tarihinde ise ikinci genel af yasası çıkarıldı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 10. yıldönümü dolayısıyla 26 Ekim 1933 tarihinde de yeni bir genel af yasası çıkarıldı.
27 Mayıs 1960'ta gerçekleştirilen askerî darbenin ardından 26 Ekim 1960'ta genel af yasası çıkarıldı.
22 Aralık 2000 tarihinde ise Rahşan Ecevit'in önerisiyle çıkarılan genel af yasası Türkiye’de çıkarılan son genel af yasası oldu.
Anadolu Birliği Partisi ve Cumhurbaşkanı ve İYİ Partinin dillendirdiği ,olumlı baktıkları TÜRKİYE İTTİFAKI genel ve kısmı affın Türkiye genelinde Mart 2023 içerisinde seçimden önce çıkarılması taraftarı olduklarını ABP
Genel Başkan Yardımcılığı tarafından açıklandı.Affın heryıl düzenli olarak ürürlüğe irmesi yönde plan ve projelerinin olduğunu seçim vaadi olarak değerlendirdiklerini,bunun ihtiyaç olduğunu belirttiler.
Hayırlısı olması dileğimizdir.
Selam ve Saygıyla Gazi Milletimize .Mahkum Ailelerimize arz ederiz.