İnsanların yaşam biçimleri tarihsel sürece bakıldığında her geçen asırda farklılıklar göstermiş. Eskiden yapılan birçok kültürel değer postmodern olmuş. Bu kültürleri devam ettirmek isteyenlerde ya geri kafalı yâda çağ dışı ilan edilmiş. Oysaki insanlara bu yaftaları yakıştıranların ataları, dedeleri de o kültürlerin bir parçacı o gelenekten gelen bir değer.
İnsanların farklılaşmasına sebep olan asıl neden ihtiyaçların değişmesi ve bu ihtiyaçların geçmişten gelen değerler ile çatışması diyebiliriz. Maddi bir değeri olan nesneler zamana göre tabi ki değişebilir, modernizasyon geçirebilir. Lakin kültür, gelenek, görenek ve en önemlisi ahlak kavramlarını günümüz şartlarında değiştirmeye kalkar onlara hiç yokmuş gibi davranırsanız işte o zaman çöküş başlamış demektir.
Bugün insanlar ne kadar çağdaşlaşmak adına ilerliyor olsalar da, günümüz toplumlarında köye dönüş, geleneklere özlem içinde olan milyonlarca insan var. Hatta binlerce milyoner var ki, paranın ona getirmediği huzuru, bütün malını mülkünü satıp, geleneklerine dönerek, atalarının, dedelerin yaşadığı köylerde yaşıyorlar.
Geleneklerin korunması gerekir. Gelenek güçlüyse, toplumlarda güçlüdür. Giyim tarzınız değişebilir, siyasi görüşünüz farklı olabilir lakin geleneklerine bağlı olarak geleceğe bakmak bu ikisini iyi harmanlamak gelecek kuşaklar için bir ufuk açacaktır.
Görüşmek ümidiyle…