Önce Batı medyasından başlayalım. İsrail bir ay Gazze’yi bombaladıktan sonra şehir savaşı dediği bir konsepte döndü ve ev ev Hamas militanı aramaya başladı. Savaş suçu olarak kabul edilen hastane bombalama eylemini meşrulaştırmak için Şifa Hastanesi altında Hamas militanları ve silah yığınakları arayıp durdu. Bu arada hastaların tedavisini engellemekten tutun da pek çok suçu işledi ki önemi yoktu, nasılsa silah ya da Hamas çıkacaktı! Ama olmadı. Bir iki cılız haberde “Bir rehine cesedine ulaşıldı” filan dendi. Batı sosyal medyasında savaşın başında beri İsrail’in yalanlarına karşı savaş açmış olan Norman Finkelstein gibi cesur kalemler buraya silahlar yerleştirilip sonra da Hamas denileceğini yazdılar. Bu delil yerleştirme operasyonu yapılırken medya da ona göre başlık atacaktır: “Şifa Hastanesi’nde Çelişkili Deliller…”
Rahmetli Aytunç Altındal “Batı zehirlenmesi” kavramını çok kullanırdı. Bu süreçte yalan dolan en çok da bu zehirlenme muzdariplerinde işe yaradı…
Fransız düşünür Alain Minc bugünleri tanımlarken Orta Çağ’a geri döndüğümüzü söylüyordu. Yeni Orta Çağ; aklın kurucu bir ilke olarak uzun süredir kaybolduğu sanılan ilkel inançlar tarafından gerilediği bir dönemi tanımlıyor. Alain Minc ilave ediyor; “İyimserlik dönemi bitti, karamsarlıkla birlikte gözü pek olmak zorundayız. Pek çok riski içeren ve özellikle kontrol dışı alanlar da doğuran yeni Orta Çağ gaddarlık ve acımasızlıkta eskiyi aratmayacağa benziyor…”
Tecrit savaşları ve haydut devletler iki kavram da tam yerine oturuyor…
Dün pek çok yerde dostlarım şu başlıkları taşıyan sosyal medya mesajlarını gönderip “Gerçekten mi?” diye sordular. Mesajları yazanlar bayağı kelli felli tipler. “Bir yalanı en iyi gerçeğin içinde gizlersiniz” diyerek durumu şöyle özetleyeyim:
İddia 1: Türkiye’den küresel yatırımcılar gidiyor, BP ülkemizdeki 700 istasyonu satıp çıkıyor.
Gerçek: BP için Türkiye çok kârlı bir ülke. Çekip gitmiyorlar. BP’nin 700 istasyonunu Petrol Ofisi satın alıyor. Petrol Ofisi Gurubu’nun ana hissedarı ise Vitol Grup Henk Vietör ve Jaques Detiger tarfından 1969 yılında Rotterdam’da kurulan bir enerji şirketi. Vitol’ün Yönetim Kurulu Üyesi Chris Bake bu konuyla ilgili şunları söylüyor: “Petrol Ofisi Gurubu’nun daha da güçlenmesini sağlayacak bu adımı atmaktan dolayı son derece mutluyuz. Genç ve dinamik nüfusu ve büyüme potansiyeliyle Türkiye’nin geleceğine ilişkin güvenimiz tam.”
İddia 2: Honda ve Mazda da Türkiye’den çekildi.
İşin doğrusu ise Honda, “Ben yönetmeyeceğim distribütörüm yönetecek” dedi. Her ikisi şirketin de markalar karşısında pazar payı düşmüş durumdu. Mazda geçen yıl sadece 162 araba satmış. Alınan kararlarda Pazar ve marka stratejisi, yedek parça vs. gibi pek çok etken var.
İddia 3: HSBC çekilmiş.
Bu banka 15 yıl önce advantage kart programını devrettikten sonra sadece özel bankacılık yapmaya başlamıştı. Normal bankacılığı 15 yıldır yok. Toplamda 3 bin müşterisi bile olmayan bir banka.
Ai Weiwei Çinli muhalif, çok yönlü ve ünlü bir sanatçı. Geçenlerde “Daha önce Yahudi toplumuna yapılan baskı ve zulüm bugün yer değiştirip Arap toplumuna yapılıyor.” demiş.
Bunun üzerine Londra, Berlin ve New York’ta bulunan Lisson Galerisi tüm sergilerini iptal etmiş. Galeri sebep olarak “Antisemitist söylemlere duyarlıyız.” demiş. Ai Weiwei diyor ki; “Sanatçı da kütür de bir yumuşak güçse, bu tür baskılar da yumuşak vahşettir. Ben fikir özgürlüğünü savunuyorum, doğru fikir değil her fikir özgürlüğünü savunuyorum Bunlar benim fikirlerim…”
Çin’e muhalefet ettiği için Batı’nın bağrına bastığı sanatçı İsrail’e muhalefet ettiği için dışlanıyor. Yaman çelişkiler.