YENİDEN YAPILANMA İÇERİSİNDE OLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA TEKLİFLERİMİZ 27- Kaliteli ve deneyime dayalı eğitimin gerçekleştirilmesi için; Bu işin tüm tarafları aktif bir şekilde, olayın içeriisnde olmak zorundadırlar. Bu amaçla, bütün çaba ve gayret ortaya konmalıdır. Geleceğimiz dediğimiz, gençlere; bu özeni göstermek lazımdır…
Bize göre, Vatanını, Milletini seven inançlı bir neslin yetişmesi için; Aşağıda sıraladığımız maddelerin göz önünde bulundurulması gerekir. Sorumluluğu hisseden, sosyal hayatın her alanında kendini kabul ettirmiş, çalışkan, ağır başlı, örnek olacak, gençlerin oluşması için; önemlidir.
1- DİN DERSLERİNİN İLK OKUL BİRİNCİ SINIFTAN İTBAREN BAŞLATILMASI GEREKİR. BÖYLECE, ÇOCUKLARINA DİNİ EĞİTİM VERMEK İSTEYEN AİLELERİN, BU EĞİTİMİ BAŞKA YERLERDEN TEMİN ETME ÇABASININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLUR.
2-Din kültürü ders müfredatından ÖSYM de soru çıkarılması, dersin önem ve ehemmiyetini artıracaktır. Tüm derslerin müfredatı gözden geçirilmelidir. Bilime ve gelişmelere uygun halde olmalıdır.
3- İHL, orta okul ve liselerinde yönetici atanırken, meslek dersleri çıkışlı arkadaşların atanmasına özen gösterilmelidir. MEB, İdareci yeiştime akademisi oluşturulmalıdır. Böylece idareci kadrosu, sürekli değişen bir konum olmaktan çıkarılımış olur. İdareciler de; bu akademi mezunlarından atanır. Öğretmenin asli görevi; öğrenci yetiştirmektir.
4- Liselerde okutulan Hz. Peygamberin hayatı, Dini Temel Bilgiler ve Osmanlıca, seçmeli derslerinin seçilmesi ve okutulması için, teşvik yapılmalıdır.
5- Genç neslimiz özellikle bazı yanlış yollara düşme gafleti içerisindedirler. Bunu önlemek için; Tüm eğitim kurumlarında, ahlaki davranışlar ödüllendirilmelidir. Örneğin, okulun en dürüst ve ahlaklı öğrencileri belirlenerek, bu tür öğrencilere; Okul içi, ödüller verilmelidir. ÖSYM sınavlarında ek puanlar verilmesi kuralı hayata geçirilebilir. Çocuklar ve gençler, ahlaklı ve dürüst davranışlara teşvik edilmelidir. Böyle öğrenciler için; ileride yapılacak olan KPSS, sınavlarında bile, bir ek puan uygulması hayata geçirilebilir.
6- Rehberlik çalışması çok önemlidir. Bugün okullarda bu eğitime ağırlık verilmemektedir. Rehberlik uzmanlarının yetiştirilmesine özen gösterilmelidir. Rehberlik uzmanı örnek kişiliği, davranışı, hal ve hareketleri ile parmakla gösterilen insanlar olmak zorundadır. Bu açığı ilahiyat fakültesi mezunlarına; ilave pedagojik eğitim verilerek, BU AÇIĞIN KAPATILMASI, düşüncesi hayata geçirilebilir. Bu kadrolar; layık ve örnek insanlardan oluşursa; daha verimli sonuçlar ortaya çıkar. Rehberlik uzmanına takip etmesi için verilen öğrenci sayısı, 40 adeti, geçmemelidir. Öğrencilerle geçireceği süre daha da; artırılmalıdır.
7- Tüm eğitim kurumlarında Tarihimizi, Tarih içerisindeki değerlerimizi tanıtan haftalar, günler, düzenlenmelidir. Tarihi şahsiyetler, her yıl peryodik şekilde öğrencinin hafızasında yer alacak şekilde etkinliklerle, canlı tutulmalıdır.
8- Sene sonu yaklaştığı zaman, tüm okullarda bir gevşeme ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için; sınıf geçme sınavlarının sonuçları, okulun kapanma gününe yakın yapılmalıdır. Sene sonu okul bitirme etkinlikleri kontrol edilmelidir.
9- Kimi Özel okullarda dini eğitim veren öğretmen arkadaşlar, derslerini yeteri kadar anlatamamaktadırlar. Okul yönetimi ve veliler, öğretmen üzerinde baskı oluşturmaktadır. Müfredatın dahi anlatılmaması konusunda, baskı yapılmaktadır. Özel okulların, ticari bir kuruluş gibi görev yapması; eğitimin iyileştirilmesine bir katkı sağlamamaktadır. Önceliğin ticari bir kuruluş olmasından, çok; bir eğitim kurumu olması gerekir.
10- Milli eğitimin temel amacına uygun olarak; yetişen nesillerimiz, Dini ve Milli değerlere sahip, Vatan ve Milletini candan seven insanlar olmak zorundadır. Böyle bir eğitimi öğrencilere aktaracak; öğretmen yetiştirilmelidir. Öğretmen bu anlamda çok önemlidir.
11- Zorunlu eğitimin 12 yıl olması; ara elaman yetiştirilmesini aksatmıştır. Ara eleman ihtiyacını karşılayacak olan öğrencilerin orta okuldan sonra; mesleğe yönlendirilmesinin yapılması gerekir. Böylece hem MEB, hem meslek kuruluşları öğrencinin yetişmesinde; aktif görev alacaklardır. Üniversitelerin önünde birikim olmasının önü alınmış olacaktır.
12- Devletin üzerinden hem yurt hem değişik masrafların kaldırılması için; Üniversitelerde O, şehrin öğrencisinin Evinde okumasını temin etmek amaçlı; şehrinin üniversitesine girmek için; ek puan uygulamasına geçilebilir. Böylece daha sağlıklı ortamlar elde edilmiş olacaktır. Büyük şehirlerdeki yığılma bir nebze önlenecektir.
13- İlmi çalışmalar, her alanda teşvik edilmelidir. Bu alanda başarılı olan öğrencilerin, önü açılmalıdır. Her türlü imkan sağlanmalıdır. Gerekirse; özel olarak ilgilenecek eğitim kadrosu oluşturulmalıdır. Bu alanda Ünivesiterle iletişim kurulmalıdır.
14- Öğrenci disiplin yönetmeliği tekrar elden geçirilmelidir. Öğrenci bir nevi kontrol altına alınmalıdır. Disiplinin olmadığı hiç bir hareket; başarılı olmaz.
15- Öğretmen imajı tekrar hak ettiği yere konmalıdır. Maddi açıdan ve manevi açıdan, desteklenmelidir. Bu manada öğretmen yetiştiren okullara teşvik amaçlı burslar verilmelidir. En fazla tercih edilen okullar haline getirilmelidir.
16- Çok eski yıllarda olduğu gibi, öğrencilerin bilgi dağarcığının tazeliğini korumak adına; sene sonlarında bitirme sınavları yapılabilir. Bu sınavlarda alınacak puanlar başarı puanı ek olarak hanesine yazılabilir. Hatta Orta öğrenim başarısı; ÖSYM de etkin hale getirilebilir.
17- Ders kitapları en fazla yetmiş sayfa ve içerik ona göre düzenlenmelidir. Öğrenciler, veliler yardımcı kitap dayatmasında kurtarılmalıdır.
18- Ösym, soruları kesinlikle Lise müfredatından sorulmalıdır.
19- Sorular gayet net ve açık bir şekilde olmalıdır.
20- Liselerde kitap okuma kampanyaları düzenlenmelidir. En fazla kitap okuyan gençler; ÖSYM dahil ödüllendirilmelidir. Kitap Okuma teşvik edilmelidir.
21- Başarı için; Okul, aile, öğretmen, işbirliği mutlaka temin edilmelidir.
22- Üniversitelerde, öğretim görevlisi, asistan, seçimi kuralları tekrar gözden geçirilmelidir. Onun, bunun adamı değil; hak eden şahsın elde ettiği makamlar haline dönüştürülmelidir. Hata bunu alt yapısı, Üniversiteye başladığı yıldan itibaren başarı grafiği ile; ilintili hale dönüştürülmelidir.
23- Tüm Üniversite öğrencilerinin barınma ve yeme, öğrenim, masrafları, Devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylece öğrenci, kimselere muhtaç olmadan, töhmet altında kalmadan, tahsil hayatını bitirir. Hem böylece bazı yanlış örgütlerin eline; çaresizlik yüzünden düşmesi engellenmiş olur.
24- Edebiyata, Sanata ve spora yetenekli gençler orta öğrenim çağında tespit edilmelidir. Üniversitelerin ilgili bölümlerine tercihen alınlamalıdır. Yeteneklerinin gelişmesi için; ortamlar oluşturulmalıdır.
25- Gençlik sokaklardan ve tehlikeli arkadaş guruplarından uzak tutulmalıdır. Bu tür oluşumları ise; Devletin güvenlik güçleri etkin bir şekilde görev alarak; okul çevrelerinde yuvalanmalarının önüne geçilmelidir.
26- Hedefi olmayan gençler; daha çok tüketimin, zaman israfının ve ahlaksız ortamların devamlısı olmak için; çaba göstermektedirler. Kendileri buna istekli oldukları gibi, arkadaş çevresini de; etkilemektedirler. Okul içi ve Okul denetimli, okul dışı faaliyetlerin yoğun bir şekilde oluşması; gençler için, uğraşı alanlarını artmasına neden olacaktır. Kısacası, okul saatlerinin dışında; öğrenci kontrolünün sağlanması için; gayret sarf edilmelidir. Burada Okul, Aile, Çevre, hatta resmi kurumlar devreye sokulabilir.
28- Şu an mevcut durumda Din Kültürü dersi öğretmen sıkıntısından söz edilmektedir. Diyanet teşkilatının elemanlarından bu alanda yararlanılabilir. Hatta, gönüllü olarak MEB, kadrosuna geçmek isteyenlerin önü açılmalıdır. İlahiyat Fakültesi elemanlarından bile; yaralanılabilir. Bu ders başka bir şeye benzemez. Ehil olmayan insanların bu derste öğretmen olarak görevlendirilmesi; telafisi mümkün olmayan yanlışların oluşmasına neden olur. Dikkatli olmak gerekir...