DEVLET PARASIZ EĞİTİMİ PLANLAMALIDIR
Önceden, Hükümetin almış olduğu karara göre, Yüksek öğrenim sürecinde; birinci öğretimlerdeki harç paraları kaldırıldı. Ülkemizdeki eğitim ve öğretim adına önemli bir adım olarak görüyorum. Gelecek zamanlarda bu alanın daha da genişletilerek, tüm sahayı kaplaması şüphesiz dileğimizdir. Böylece daha geniş kapsamlı kitleler bu haktan yararlanacaktır. Devletin ileride sunacağı ilave imkanlarla, fakir ve gariban çocuklarının kimselere muhtaç olmadan yüksek okul,eğitim sürecini tamamlaması; en büyük beklentilerimiz arasındadır. Bu çağdaki gençlerin bir takım yanlış amaçları olan insanların ve kurumların, ellerine düşmelerinin de; önü engellenmiş olur. Bu anlamda; Devlet Baba görevini yapmış olacaktır.
Gençlerin Devlete olan güveni daha artmış olacaktır. Kimselere muhtaç olmadan, yüksek okul , hayatını devam ettirdiği için; kendisine olan öz güveni artacaktır. Geleceğe daha ümitle bakacaktır.
Yüksek öğrenim, şüphesiz gereklidir. Ancak, Devlet tüm imkanlarını seferber ederek, bu çağdaki gençleri; kimselere muhtaç etmemelidir. Barınma ve beslenme derdi olan, bir genç; eğitime yeteri kadar, zaman ayıramaz.
Şu anda uygulanmak istenen, orta öğrenimde, mesleki eğitimin uygulamalı olarak yapılması, düşüncesini; destekliyorum. Neden? Derseniz. Bir defa ara insan gücü, yetiştirilmiş olacaktır. Bugün her alanda bunun sıkıntılarını yaşıyoruz. Esnaf tabiri ile; çırak bulamıyoruz. Bu açık, eğitim kurumları aracılığı ile, kapatılırsa; bu alanda eleman bulma sıkıntısı da; ortadan kalkar.
Tarihe mal olmuş, el sanatları; bu kapsam içerisinde; hayatını devam ettirme imkanı bulabilir. Yeteri kadar genç; Devlet eli ile, eğitim alırsa; O, sanatlar da; hayatiyetini devam ettirecektir.
Eğer, fikir beyen ettiğim konular, hayata geçecek olursa; Yüksek öğrenim sürecine giren, fakat maddi olarak bu ağır yükün altından kalkamayan aileler; Hükümetin alacağı kararlarla biraz olsun sevineceklerdir. Bu anlamda beklentiler gerçekleştirildiği zaman; gençlerin istemeyerek yaşamış oldukları bir, çok kötü durum ortadan kalkacaktır. Kimileri yanlış örgütlenmelerin içerisine; maddi imkansızlıklardan dolayı girmektedirler. Bu süreçte kendilerine bu alanda yardımcı olmaya çalışan çeşitli örgütlerin; ileride bir militanı, sempazitanı, eylemcisi,olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Kimileri hukuki anlamda yanlış işlere yönlendirilmektedir. Şüphesiz Devlet bu tür olumsuzlukların kaldırılmasını temin ettiği zaman; böyle kötü amaçlı örgütlenmelerin önünü kesmiş olacaktır.
Bu gençler bizim gençlerimizdir. Bu gençler üzerinde; bizim dışımızdaki güçlerin, hakimiyet kurma çabalarını engellemeliyiz.
Genel anlamda; Topluma bakılınca; daha çok insan yüksek öğrenimden istifade edecektir. Ülke adına bu açıdan sevinilecek bir durumdur. Çünkü parasızlık yüzünden bu imkandan istifade edemeyen, belki süper beyinler; bu sayede ortaya çıkacaktır. Bundan yıllar öncesinde belirli ailelerin çocuklarının bu eğitimden faydalanarak, dolayısıyla o eğitim kurumlarının zamanla öğretim kadrolarını elde ettikleri, bilinen bir gerçektir. Kısacası yüksek öğrenim belirli ailelerin tekelindeymiş gibi idi. Şu son yıllarda Yüksek öğrenimin yaygın hale getirilmesi ile toplumun her katmanından insanın çocuğu, Yüksek Öğrenim fırsatlarından yararlanmışlardır. Devletin her kademesinde görev almışlardır. Hatta Üniversitelerdeki öğretim kadrolarını elde etmeye başlamışlar ve yönetim kadrolarında görev almaktadırlar. Bir anlamda az da olsa; eşitlik sağlanmaya, adalet yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Durumun böyle olması da sevindirici bir durumdur.
Özel yüksek okullara, baraj puan uygulaması konulmasını; destekliyorum. Böylece para ile okumak, anlamındaki uygulamanın; bir nebze de, olsa; önüne geçilmiş olacaktır. Sosyal açıdan, bazı olumsuzlukların da; oluşması engellenecektir.
Geleceğe yönelik planlamaların yapıldığı şu günlerde; Devlet, parasız eğitimi teşvik edici uygulamaları, hayata geçirmelidir. Üniversite sınavlarında; bazı bölümleri ilk tercihlerinde seçen kardeşlerimize, uygulanan karşılıksız burs verme uygulamasını; Alan olarak genişletmelidir. Üniversite kontenjanları; mevcut bölümlerdeki Üniversite öğretim elemanlarına, ders alanı açmak yerine; gerçekten ihtiyaç hissedilen alanlara öğrenci alınmalıdır.
Eğitim, öğretim alanındaki eksikliklerimizi, noksanlıklarımızı gideremez isek; Devletin ideal olarak, planladığı; bir çok şeye ulaşamayız. Geniş anlamda; boşa geçen zaman, havaya uçan paralar, gelecekte ulaşılamayan hayaller peşinde koşmuş oluruz. Her anlamda israf yapmış oluruz. O kadar çabaya rağmen; istenilen sonucu elde edememiş, oluruz… Buna hakkımız, yoktur.