pendik escort bayan
https://www.ozmenpc.com/masaustu-pc-oyuncu
ak
Abdülkadir ERKAHRAMAN
Köşe Yazarı
Abdülkadir ERKAHRAMAN
 

MEVCUT OLUŞUMLARDA DEĞİŞİM VE YENİ OLUŞUMLARDA ARAYIŞ

Ülkeler arasında meydana gelen ekonomik ve siyasi oluşumlar, bölgesel olduğu kadar küresel açıdan da önemli rol oynamaktadırlar. Dünyada birçok ekonomik ve siyasi oluşum mevcuttur. AB, tüm entegrasyon aşamalarını tamamlamış önemli bir ekonomik ve siyasi oluşumdur. Diğer yandan, oluşum sürecinde olup dünya ekonomisinde ve siyasetinde rol oynama potansiyeli olan BRICS ve G-20 gibi oluşumlar da mevcuttur. BRICS ÜLKELERİ BRICS kısaltması Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılmaktadır. Bu yıl Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleşen zirvede BRICS ülkelerinin liderlerinin, yeni ülkeleri davet ederek ekonomik ve başta da enerjide güç birliği oluşturma kararı almaları BRICS’in önemini arttırıyor. BRICS’in ABD öncülüğündeki G-7’nin dünya meselelerindeki hakimiyetine karşı Çin’in daha etkili hale geldiği bir oluşum olarak değerlendirilmektedir. BRICS ülkelerinin liderleri, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan dahil altı ülkeyi bloğa davet etti.   Bu ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Arjantin ve Etiyopya. ECOWAS ÜLKELERİ Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu olarak anılan ECOWAS, Afrika kıtasında yer alan üye ülkeler arasında ekonomik ve siyasi iş birliği için öne çıkan bir oluşumdur. Üye ülkeler ise Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Yeşil Burun Adaları’dır. Son dönemde Afrika yaşanan siyasi gelişmeler dolayısıyla öne çıkan önemli bir ülke topluluğudur. G-20 ÜLKELERİ G-20 ülkeleri içinde yer alan ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 85’ini ve dünya GSYH’nın yüzde 65’ini temsil ederken, dünya nüfusunu ve kıtaları temsil etmesi açısından ekonomik ve siyasi açıdan temsiliyeti yüksektir. Bu nedenle, G-20 grubu içinde yer alan ülkelerin uyumlu ve etkin çalışması hem global ekonomide ortaya çıkacak sorunların birlikte çözülmesini kolaylaştıracak hem de yaşanacak siyasi sorunların barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasına imkan sağlayacaktır.   G-20 zirveleri her yıl bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Bu yıl 9-10 Eylül 2023 tarihinde gerçekleşecek G-20 zirvesinin ev sahibi ülkesi Hindistan olacaktır. Başta küresel ekonomik sorunlar olmak üzere, Rusya- Ukrayna savaşı, küresel ısınma, enerji, yoksullukla mücadele gibi temaların tartışılacağı beklenmektedir. Bu zirvede ortaya konulacak yol haritası küresel sorunların çözümü için önemli olacaktır. Ülkelerin küresel GSYH’de artan payları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik gücüne paralel olarak mevcut ekonomik ve siyasi düzenin neden olduğu istikrarsızlıklara bir tepki ve çözüm getirmek amacıyla hem yeni oluşumların ortaya çıkmasını hem de mevcut oluşumların genişlemesini daha sık göreceğimiz bir dönemdeyiz. Bu değişimin başta da IMF, Dünya Bankası ve BM gibi kuruluşlara da yansıması küresel sorunların çözüme kavuşturulması açısından önemli.
Ekleme Tarihi: 28 Ağustos 2023 - Pazartesi

MEVCUT OLUŞUMLARDA DEĞİŞİM VE YENİ OLUŞUMLARDA ARAYIŞ

Ülkeler arasında meydana gelen ekonomik ve siyasi oluşumlar, bölgesel olduğu kadar küresel açıdan da önemli rol oynamaktadırlar. Dünyada birçok ekonomik ve siyasi oluşum mevcuttur. AB, tüm entegrasyon aşamalarını tamamlamış önemli bir ekonomik ve siyasi oluşumdur.

Diğer yandan, oluşum sürecinde olup dünya ekonomisinde ve siyasetinde rol oynama potansiyeli olan BRICS ve G-20 gibi oluşumlar da mevcuttur.
BRICS ÜLKELERİ

BRICS kısaltması Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılmaktadır. Bu yıl Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleşen zirvede BRICS ülkelerinin liderlerinin, yeni ülkeleri davet ederek ekonomik ve başta da enerjide güç birliği oluşturma kararı almaları BRICS’in önemini arttırıyor.

BRICS’in ABD öncülüğündeki G-7’nin dünya meselelerindeki hakimiyetine karşı Çin’in daha etkili hale geldiği bir oluşum olarak değerlendirilmektedir.

BRICS ülkelerinin liderleri, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan dahil altı ülkeyi bloğa davet etti.

 

Bu ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Arjantin ve Etiyopya.

ECOWAS ÜLKELERİ
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu olarak anılan ECOWAS, Afrika kıtasında yer alan üye ülkeler arasında ekonomik ve siyasi iş birliği için öne çıkan bir oluşumdur. Üye ülkeler ise Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Yeşil Burun Adaları’dır.

Son dönemde Afrika yaşanan siyasi gelişmeler dolayısıyla öne çıkan önemli bir ülke topluluğudur.

G-20 ÜLKELERİ
G-20 ülkeleri içinde yer alan ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 85’ini ve dünya GSYH’nın yüzde 65’ini temsil ederken, dünya nüfusunu ve kıtaları temsil etmesi açısından ekonomik ve siyasi açıdan temsiliyeti yüksektir.

Bu nedenle, G-20 grubu içinde yer alan ülkelerin uyumlu ve etkin çalışması hem global ekonomide ortaya çıkacak sorunların birlikte çözülmesini kolaylaştıracak hem de yaşanacak siyasi sorunların barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasına imkan sağlayacaktır.

 

G-20 zirveleri her yıl bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Bu yıl 9-10 Eylül 2023 tarihinde gerçekleşecek G-20 zirvesinin ev sahibi ülkesi Hindistan olacaktır.

Başta küresel ekonomik sorunlar olmak üzere, Rusya- Ukrayna savaşı, küresel ısınma, enerji, yoksullukla mücadele gibi temaların tartışılacağı beklenmektedir. Bu zirvede ortaya konulacak yol haritası küresel sorunların çözümü için önemli olacaktır.
Ülkelerin küresel GSYH’de artan payları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik gücüne paralel olarak mevcut ekonomik ve siyasi düzenin neden olduğu istikrarsızlıklara bir tepki ve çözüm getirmek amacıyla hem yeni oluşumların ortaya çıkmasını hem de mevcut oluşumların genişlemesini daha sık göreceğimiz bir dönemdeyiz.
Bu değişimin başta da IMF, Dünya Bankası ve BM gibi kuruluşlara da yansıması küresel sorunların çözüme kavuşturulması açısından önemli.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.