İMAM HATİP LİSELERİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE SAHİP ÇIKMAK
İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI, İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ SİZLERİ BEKLİYOR...
Bu okullardan mezun olan insanlarımızın, Ülkeye katmış olduğu artılar, saymakla bitmez. İşte bir gençlik arayışı içerisinde olan, yetişen bir gençliğe hizmet etmek aşkı ile yanan, Onlara hocalık, ağabeylik, yapmak isteyen; tüm ehli kalem, fikir adamı, düşünce insanı, dostlarımızı; dini bilgilerin temelinin atıldığı; bu okul öğrencilerinin, yetişmesinde, yönlendirilmesinde, ellerinden tutulmasında; sizleri hazır bir şekilde beklediklerini hatırlatırız. HODRİ MEYDAN...
Bu okulların önemimi anlamak için; tarihine şöyle bir göz atalım...
Ülkemizin eğitim ve öğretim Tarihine baktığımız zaman; görünüşte bu okulların 1960 lı yıllarda yavaş, yavaş açıldığını ve yayılmaya başladığını görürsünüz. O yılları takip eden senelerde öğrenci sayısı pek de fazla olan bir okul değildir. Daha sonraları 1970 yıllara kadar adı İmam Hatip Okulu, diye adlandırılan bu okullar 4 sene orta kısmı, 3 sene de lise kısmı olmak üzere 7 senelik bir eğitimden geçiyorlardı. 1970 YILLARIN ortasına doğru alınan bir kararla; İmam Hatip Okullarının orta kısmı kaldırılarak, Lise kısmı 4 yıla çıkarılmış oldu.
Bu aşamadan sonra yeni bir durum ortaya çıktı. Öğrenciler ortaokul, sonrası İmam Hatip Lisesine gelerek kayıt yaptırır oldular. Önceden İmam Hatip Okulları mezunları, Üniversite sınavlarına girebilmek için; lise fark dersleri vererek o hakkı elde ediyorlar idi. Ancak, İmam Hatip Okulları, orta kısımları kaldırılarak; İmam Hatip Lisesi statüsünü kazandıktan sonra; Üniversitelere direkt kayıt yaptırma hakkını elde ettiler. O, arada Lise kısmına öğrenciler normal orta okulları da bitirerek, gelip kayıt yaptırdıkları gibi; İmam Hatip Liselerinin bünyesinde açılan orta kısımlardan mezun olarak da gelip, Lise kısmına da devam eder oldular. İmam Hatip LİSELERİNİN bünyesinde olan orta okullarda seçmeli ders olarak; KURANI Kerim ve ARAPÇA dersleri okutuluyor idi. Bu sistem yerleştikten sonra, İmam Hatip Liseleri mezunları Üniversite sınavlarında çok başarılı oldular. Hatta bu yıllarda İmam Hatip Liselerinin orta kısmına öğrenci alımı; sınavla olmaya başladı. Çünkü, talep çok fazla idi. Bu yıllar çok başarılı yıllar olarak, tarihe geçti.
Hal böyle iken; doksanlı yılların başında ÖSYM sınav ve yerleştirme sisteminde değişiklik yapılarak, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi gibi bölümlere; sosyal puan türü ile alınırken; bir nevi İmam Hatip Lisesi mezunlarının önünü kesmek adına, bu okullara kayıt puanları; Matematik ve Türkçe puan türüne dönüştürüldü. Böylece kısmen de olsa; İmam Hatip lisesi mezunu öğrencilerin, bu okullara girişleri azalmış, oldu.
Bu durum böyle devam ederken; Herkesin bildiği 28 şubat süreci geldiği zaman; İmam Hatip Liselerinin kökünü kazımak adına, katsayı problemi ve mezunların ÖSYM birincisi olsa bile; arzu edilen 4 yıllık okullara giremez kuralı, dolaylı olarak gerçekleşmiş, oldu. Buna rağmen, mevcut öğrenciler iki yıllık okullara ve hatta açık öğretime yöneldi. Öyle ki; Açık Öğretim giriş puanlarının üç yıl her zamankinden daha fazla olarak yükseldiğini, gördük. Çünkü, O okulların mezunları, açık öğretimi tercih etmeye başlamışlardı. Doğal olarak, öğrenci sayısı çok düştü. Bir toparlanma sürecinden sonra tekrar, yönelme başladı. Nihayet, Kat sayı problemi ve eşitsizlik ortadan kalkınca; Bu okullar öğrenci açısından çok fazla tercih edilen okullar, arasına girdi.
Burada kısaca Tarihi açıdan, değerlendirmesini yaptığımız; bu okulların en büyük görevini de; yaptığını görüyoruz. Senelerdir, Bu ülkenin Din adamları bu okullardan veya İlahiyat fakültesi mezunlarından karşılanmaktadır. İmam Hatip Lisesi mezunları artınca, buna bağlı olarak İlahiyat fakültelerinin sayısı ve öğrenci adedi de fazlalaştı. İlahiyat Fakültelerinin öğretim kadrosu sayısı da artmış oldu. Aşağı, yukarı Her ilimize açılan Üniversitelerimizin bünyesinde, İlahiyat fakülteleri de açılmaktadır.
Çocuklarını bu okullara gönderen veliler, çocuklarının hem dini eğitim almalarını ve hem de istikballerini kazanmalarını istiyorlardı. Bu okullar bu alanda başarılı olunca; çok tercih edilen okullar arasına girdi. Hatta mezunları Ülkede dereceler yaptılar.
Böylece bu alanda oluşan yarım asırlık, boşluk doldurulmaya başlandı. Dini alandaki tahsil eksikliği, bir nebze olsun giderilmeye başlandı. Varılan bu noktada bile; Hala liselerimizde; Dini Tahsilin yeterli olmadığını görüyoruz. Seçmeli ders olarak veya yabancı dil statüsünde, Arapça ve ya Osmanlıcayı göremiyoruz. Bin yıllık tarihimizin bu dillerle kayıt altına alındığını düşünürsek, ne kadar önemli olduğunu anlarız.
Bugün, 2017-2018 eğitim öğretim yılından 2018-2019 eğitim öğretim yılına kadar toplam 798 yeni imam hatip okulu eklendi. Dini eğitim veren okul sayısı 5 bin 138’e, eğitim alan öğrenci sayısı ise 1.3 milyona ulaştı.
2017-2018 yıllarında dokuz olan uluslararası Anadolu imam hatip lisesi sayısına 2018-2019 yıllarında dört yeni okul daha eklendi. Aynı dönemde, sınavla öğrenci alan proje Anadolu imam hatip lisesi sayısı ise 131’den 311’e fırladı. Dini eğitim veren ortaokul sayında da çarpıcı bir artış yaşandı. Buna göre, 2017-2018 döneminde sayısı 2 bin 899 olan imam hatip ortaokuluna 636 yeni okul daha eklendi. Türkiye, 2019-2020 eğitim öğretim yılına 3 bin 535 imam hatip ortaokulu ile girdi.
Mezunları, bütün meslek guruplarına mensup insanlar oldular. Toplumun her katmanında; değişik iş alanlarında hizmet eder, duruma geldiler. Hatta, Ülkenin siyasi gidişatına yön verdiler... Tepeden tırnağa kadar, yaygın bir şekilde, Ülke kalkınmasına omuz verdiler. Vatanını seven, Milletini seven, değer yargıları ile donanmış, bir nesil olma; çabasını, gayretini gösterdiler. İçlerinden her alanda örnek insanlar çıktı. Yol gösterici olmaya çalıştılar. Çünkü, biliyorlardı ki; bu davanın yükü ağır, sorumluluğu fazladır. Başardılar mı? Çoğunlukla- evet, denebilir...
SELAM İMAM HATİP NESLİNE.... SELAM HER ALANDA BU OKULLARA DESTEK VERENLERE SELAM KAPI ARKALARINDA DEĞİLDE, AÇIKTAN NET BİR ŞEKİLDE İSLAMIN EĞİTİMİNİ ALANLARA SELAM.... SELAM.... MİLYARLARCA, SAYISIZCA SELAM... Yolunuz açık, istikbaliniz güçlü olsun... ALLAH yar ve yardımcınız olsun...