Bilmem dikkâtinizi çekiyor mu? Gazze haberleri yavaş yavaş sönümleniyor. Evvelâ ikinci sıraya düştü. Giderek altyazılara dönüşüyor. Gazze’deki korkunç katliam bittiği için değil. Tam aksine katliamlar bütün hızı ve şiddeti ile devâm ediyor. İsrâil’in duracağı yok. Hizbullah’tan gelen haberler “kasapları” rahatlattı. Meselenin seyrini değiştirmesi beklenen Hizbullah, en azından şimdilik savaşa dâhil olmayacağını beyân etti ve HAMAS’ı hayâl kırıklığına uğrattı. Artık kasapların önünde hiçbir mâni kalmadı. II.Umûmî Harp sonrasında yaşanan en büyük soykırım insanlığın gözü önünde amacına doğru ilerliyor. Af edersiniz, insanlığın gözü önünde dedim ; düzeltiyorum; görme kabiliyetini kaybetmiş insanlık demem icap ederdi. Her şeyin, eski zamanlarda mukâyese edildiğinde, asrî teknolojinin de himmetiyle çok daha görülebilir olduğu bir dünyâda yaşanan bu körleşme ne kadar da tuhaf? Aslında şaşırmamak gerekir. Diyalektik icâbı, ışık görmeyi sağlar; ama fazlası da kör eder. Evet mesele bu. Fikri takipsizlikle seyreden bu körleşmenin üzerinde durmak gerekiyor. Başlayalım...
1970’lerin Türkiye’sinde sağ ve sol militanların derneklerindeki duvarlarını birbirlerine benzeyen posterler süslerdi. İdeallerindeki Türkiye’yi resmeden, her hâlinden acemi ressamların elinden çıktığı belli olan posterlerdi bunlar. Solcularınkinde,, ellerinde orak çekiç tutan gürbüz işçiler resmedilirdi. Sahnenin arkaplânında, münbit tarlaların bittiği noktalarda mutlaka tüten bacalarıyla fabrikalar olurdu. Sağcılarınkinde ise işçilerin yerine , milli ve mânevî hislerle donanmış gürbüz “Türkler” boy gösterirdi. Fabrikalar ve tarlalar oralarda da resmedilirdi. Fark, fabrika bacalarına câmî minârelerinin de dâhil olmasıydı. Evet, müşterek payda ,münbit tarlalar ve fabrikalardı.
Bu hasretler ve beklentiler aslında o günlerin; II.Umûmî Harp sonrası kurulan dünyânın ahkâmı ile mütenâsipti. Kalkınmak, sanayileşmek, büyümek ve nihâyetinde refaha ermek adına, ekonomiden siyâsete dev merkezî yapıların hüküm sürdüğü bir dünyaydı bu. Tek mesele bunun nasıl başarılacağı ile alâkalıydı. Kapitalist yol mu, sosyalist yol mu? Bu bölünme, gençleri birbirine kırdıracak kadar büyüyen , ölümcül neticeleri olan bir kavgaya dönüşüyordu. Bugünden bakıldığında ilkinin baskın ve hegemonik, diğerinin ise onun devlet yoğunluklu bir çeşitlemesi olduğu çok berrak görülebiliyor. Hâsılı bir kayıkçı kavgası kadar cesâmeti olan bir ayrışma, cepheleşmelere, iç savaşlara, kan dâvâlarına dönüşüyordu.
Gevşeme ve rahatlamaların arkasından değer aşınmasının yaşandığını gördük.Lümpenleşmeydi bu. Tezâhürü de,cin akıllarla yakalanan fırsatçılıktı. Yâni çalışmadan da olabiliyordu. Orta sınıflar kendi hiyerarşisi içinde bundan nasibini lâyıkı veçhile aldı.Taşkınlık yaygınlaştı. Entelektüel dâirede bir âdap ve usûl kaybı yaşandı. Burjuva dünyânın entelektüel kanadındaki entelektüel faaliyetler giderek, derin ve mes’uliyetli düşünmek geleneklerini kaybetti. Sartre’ın yerini Zizek, felsefî düşünmenin yerini felsefe yapmak aldı. (Zizek’in evlere şenlik, nal ve mıh hesaplarıyla örülü Gazze değerlendirmesini okuyun. Ne demek istediğim sıcağı sıcağına anlaşılır). Mesele artık sansasyonel düşünmek ve onu mümkün mertebe show business ‘teki dolaşıma sokmaktı.Kimler, kimler yazar (auther) oldu? Burada çileli entelektüel birikim oluşturmaya galebe çalan egzantrizm tutkusudur. Arkasını önünü düşünmeden , tesirli bir dil üzerinden en çarpıcı olanı yazmak ve söylemektir bu. Retorik artık entelektüel dünyâyı tamamlayan değil, bizzat var eden bir unsurdur. Prof.Dr. Taşansu Türker dostumun çok haklı olarak işâret ettiği üzere günümüz münevverânının kâhir ekseriyeti, kamusal aydın olmak vasfını çoktan kaybetmiş durumdadır.Orta- orta sınıfların bir kısmı entelektüel orta sınıfların ürünlerini, kalan kâhir ekseriyet ise AVM’lerdeki ürünleri yağmalamakla meşgûldür. Alt orta sınıflar ise sınıfsal mobilizasyonların tüketim üzerinden yaşandığının fevkalâde şuuru üzerinden kurduğu düşlerle kendisini avutmaktadır.
Tüketim kapitalizminin, üretim kapitalizminin ödülü değil, çürümesine işâret ettiğini defâatle yazdım.İnsanlığı her ikisi de helâk etti. .Küreselleşmenin üstyapısını inşâ eden postmodernizm gevşeme, rahatlama ve gevreksi hâlleri güzelleyip helâk oluşumuzu görülmez kıldı . Bireylerin olgunlaşma iddialarından vazgeçtiği , çocukluğun dâim muhafazasını savunan, dokunulmazlığı özgürlük zanneden, zamânı ve olguları fasılasız anlara bölen ve aralarındaki her nev’i ilişkiyi koparan , bu sûretle de mes’uliyet duygusunu yok eden bir durumdur bu. Bu dünyâ perdesizdir. Mahremiyet barındırmaz. Açık Toplum güzellemeleriyle herşey ortaya dökülmüştür. Herşey gösterilerek sağlanır esas görülmezlik. Bu dünyâda hiçbir şey görülmez aslında.Sâdece seyredilir. Seyretmek, gözün en pasif eylemidir.Körleşmek seyrini, seyirci bir insanlık ile tamamlıyor.
Bu hikâye çocuklar için değildir. Onlar dinlemez; sâdece sıkılırlar…