Kötü bir işe engel olmak için öncelikle kötü işi yapan kişinin gerçekten günah üzere olduğunu bilmek gerekir. Öyle ki iş, araştırmaya lüzum kalmayacak kadar açık olmalıdır. Kötü iş yapıyor mu diye kapı ve pencerelere kulak vermemeli, komşulardan sormamalıdır. Bir kişinin kötü iş yaptığı böylesine açık olmalıdır. Çok açık olmadıkça kişileri kötü iş yapıyor diye töhmet altında bırakmak asla olmaz.
Kötülük çok açık, net bir şekilde bilindikten sonra yapılacak iş, kötü işi yapana yaptığı işin kötülüğünü anlatmaktır. Böylesine, kusurunu göstermek ve doğrusunu öğretmek lazımdır. Öğretirken de tatlı ve yumuşak söylemeli, karşıdakini üzmemelidir.
Eğer kötü işin haram ve zararlı olduğu yumuşak dille anlatılamıyorsa âyet ve hadislerde geçen azapla onu korkutmalıdır. Kötü iş yapana kınama ve sert söz faydalı olacağı zaman câiz olur; fayda vermeyeceğini anlayınca, yüzünü asarak yanından ayrılmalıdır. Şayet kötü bir iş, bir günah, kişinin yanında yapılıyorsa, nasihatin fayda etmemesi üzerine onu yanından dışarı çıkarmalıdır. Buna gücü yetmezse kendisi çıkıp gitmeli, kötü işe seyirci olmamalıdır.