Dinimizde ruhbanlıkta olduğu gibi dünyadan tamamen el etek çekmek yoktur. İhtiyaçların meşru dairede karşılanması icap eder. Ayrıca evlenip bir araya gelen eşlerin yardımlaşıp dayanışması şeytanın hilelerine karşı da daha uyanık olmayı sağlar.
Evlilik sayesinde dindarlık insan hayatına daha kolay nüfuz eder, yalnızlığın tehlikelerinden korur. Evlenip aile kurmanın kişinin dinini yaşamasında, dinini hayatına hâkim kılmasında önemli bir rolü vardır. Bunun için kişinin aile meşguliyeti kendini nâfile ibadetlere vermesinden daha faziletlidir. Çünkü evlilikte nefsi haramlardan korumak ve gelecek nesilleri yetiştirmek gibi önemli hususlar vardır.
Rabbimiz, meşru bir evlilikle erkek ve kadının birleşmelerini ve kaynaşmalarını murat eder. Rabbimiz’in kullarından istediği her husus yine kullarının hayrınadır. Bu meyanda evlenip aile kurmak bireylerin can, ırz ve namus güvenliğini sağlar. İnsan tabiatında ve toplum hayatında aslolan arsızlık ve fuhuş değil; iffet ve hayâdır. Bunu da ancak evlilik sağlar.