RÖTARLI ROTASYON
Mevzu rotasyon. Konuyla ilgili olarak daha önce yaptığımız bir değerlendirmeyi (2015 seçimleri sonrası, rotasyonun iptal edildiği günlerde) sizlerle paylaşmıştık. O yazımız aynen şöyleydi:
“Birileri yine haklı çıktı. Oysa bendeniz, 15 yıl olarak da olsa rotasyonun uygulanacağından emindim. Fakat geçmişten ders almam ve her an her şeyin olabileceği Türkiye’de yaşadığımı unutmamam gerekirdi.
İlgilerinin malumu olduğu üzere; 30 Eylül 2015 tarihi itibariyle bulundukları kurumda 15 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon uygulanacağına dair MEB tarafından duyuru yapılmıştı. Ardından, okullara birçok yazı ve elektronik posta ile bilgilendirme yapılarak, zorunlu yer değiştirme işlemine tabi olan öğretmenlerin başvurularının yaptırılması, MEBBİS bilgilerinin kontrol edilmesi ve okulların onay işlemlerini yapmaları istendi. Aksi bir durumda sorumluluğun okul müdürlerinde olduğu belirtilerek, tercih yapmayanların resen atamaya tabi tutulacağı da belirtiliyordu.
Fakat; evdeki hesap yine çarşıdaki hesaba uymadı. Daha önceki birçok uygulamada olduğu gibi bu uygulama da kadük olarak atıl kaldı. Uygulamaya tabi öğretmenlerin üçte biri, resen atama tehdidine rağmen hiç tercih yapmadı. Çünkü tercih yapabilecekleri okul yoktu. Yani 20 yıllık tecrübeli bir öğretmenimiz rotasyona tabi olup, yana yana okul ararken; üç-beş yıllık öğretmenimiz şehrin göbeğindeki bir okulda, bu işlerle hiç de uğraşıp tatilini mahvetmedi.
Rotasyondan beklenen, aynı eğitim bölgesindeki öğretmenlerin birbirleri arasında yer değiştirmeleriydi. Böylece aynı muhitten evini almış, düzenini kurmuş eğitimcilerimiz mağdur olmayacak, rotasyon sebebiyle bir nevi sürgün yaşamayacaktı. Ama bu olmadı ve bazı öğretmenlerimize kadrosu boş olan köy okulları bile açıldı ve işler karıştı. Yani yine beceremedik…
Sonunda Bakan Bey 04 Ağustos tarihli açıklama ile öğretmenlere rotasyonun uygulanmamasına karar verdiklerini belirtti. Bu karar ile öğretmenlere rotasyon uygulanması iptal edilmiş oldu. Bu kararın alınmasında Bakan AVCI; öğretmenlerden gelen talepleri göz önünde bulundurduğunu ve Sayın Başbakanın da tavsiyeleri doğrultusunda, rotasyonun uygulanmamasına karar verdiklerini ifade etti.
Sayın Bakanın medyaya yansıyan açıklaması şöyle: Rotasyona tabi olan veya herhangi bir gerekçeyle rotasyon dışında olacak bütün öğretmenleri değerlendiren bir simülasyon yaptık; burada, bu simülasyondan istediğimiz sonuçların çıkmadığını gördük, dolayısıyla dün akşam başbakanın telkinleri ve bakanlığımızda da yaptığımız istişareler sonucunda rotasyonun uygulanmamasına karar verdik.
Peki rotasyon bu kadar tü-kaka bir şey miydi?. Kesinlikle hayır. Eğitimcilerimizin mağdur edilmemesi şartı ile gerekli olan bir uygulamaydı. Fakat atandığı okuldan emekli olmayı kafasına koyanlar için elbette can sıkıcı bir durumdu. Peki, o okulda çalışmak sadece o okula daha önceden atananların hakkı mıdır? Bu sirkülasyon olmaz ise, başkaları, yıllardır tayinleri çıkmayanlar ne yapacak? Onlar da köyden mi emekli olacak. Yalnız kendimizi değil; herkesi, her kesimi düşünmek zorundayız. Ayrıca, rotasyon olacak diye il içi tayin isteyip düzenini bozanların hali ne olacak? Yine baltayı taşa vurduk. Nedense attığımız taş bir türlü yerini bulmuyor.
Rotasyonun iptali için eğitim sendikaları da dava açmıştı. Konuyla ilgili haberlere bakıyorum da Bakan Bey ve Sayın Müsteşara teşekkür eden edene. Peki neden? Rotasyon iptal kararının eğitime büyük katkısı olacağı için mi, hayır. Bazı üyeleri mutlu olacağı için. O halde, bizim derdimiz bazı üyelerimizin mutluluğu mu, eğitim mi?… Bazılarının mutluluğu demek, öteki bazılarının da mutsuzluğu demektir. Orta yolu bulamadık maalesef.
Rotasyon mu demiştiniz? Unutalım gitsin!…” O günlerdeki yazımız böyleydi. O günler sonrası köprünün altından çok sular geçti, neler oldu neler. Başbakan değişti, Milli Eğitim Bakanımız da değişti. Anlaşılan yetkilerimiz unutmamış. Rotasyon yine gündemde… Fakat 12 yıl olarak ve aynı eğitim bölgesi içerisinde uygulanmazsa küçük bir kavimler göçüne aynı zamanda da büyük sıkıntılara neden olabilir.