ESKİ NUMUNE HASTANESİ YIKILSIN SONRA GERİ YAPILSIN!
Sivas, zor memleket…
Bu şehirde yapmakta zor, yıkmakta zor.
Bugünlerde bir tartışma bir tartışma, sormayın. Eski numune hastanesini sarımsaklasakta mı saklasak yoksa…?
Herkes konuşuyor, her kesim söz söylüyor… Burada sıkıntı yok. Lakin bu memleketin ne kadar zor bir yer olduğunu bir kez daha görmüş olduk bu vesile ile.
Buraya döneceğim fakat önce şu malum hızlı(!) tren meselesine bir bakış yapmam lazım. Efendim malumunuzdur Ankara-Sivas hızlı tren projesi yılan hikâyesine döndü. 2014 yılında bitecek derken 2016’ya razı olmuştuk. Sonra 2018 dediler şimdilerde 2020 dememek için 2019’un sonu diyorlar. Haydi hayırlısı… Biter mi? Zor gibi. Dedim ya bu memleket, zor memleket.
Sayın cumhurbaşkanı Sivas’a son gelişinde gecikmenin hesabını bizzat soracağını ilan etti. Sorumlusu kimlerdir aslında herkes biliyor ama mevzu bu da değil. Bu şehir, daha hızlı tren garının neresi olacağına karar veremedi. Önce şehir merkezi olacak dediler ona göre projelendirmeler yapıldı, köprüler, viyadükler inşa edildi. Sonra ne olduysa garın üniversite içinde olması uygun görüldü. Bu kez üniversite güzergâhında hummalı çalışmalar başladı. Irmak havzasına tonlarca beton enjekte edilerek zemin sağlamlaştırmalar yapılmaya başlandı. Üniversiteye her geçişimde içimden bir parça kopuyordu o sahneleri gördükçe. Bu şehrin yüzde doksanı şehir merkezinde olsun derken birileri üniversite dedi ve güzergâh değişti. Onca harcamaya ve onca emeğe rağmen. Sonra aklıselim galip geldi ve güzergâh tekrar şehir merkezine alındı. Bu kez üniversite tarafında yapılan harcamalar boşa gitti. Hâsılı kelam bu memlekette iş yapmak zor.
Buradan şimdi dönelim eski numune hastanesi mevzuuna. “Yıkılsın cami yapılsın”, “yıkılsın ama cami yapılmasın”, “Yıkılmasın tarihi eserdir hatta yanına bile yaklaşılmasın” diyenlerimiz var. Sivas valiliğinin eski numune hastanesini de kapsayan bölge için kanaatimce çok güzel bir projesi var. Bölgenin büyük bir kısmı yeşil alan olarak bırakılmış ve şehrin sembolü olabilecek bir cami ve diğer yapılarla şehir adeta nefes alacak. Ama gel gör ki numune hastanesi için neredeyse Selçuklular’dan kalma diyenler var. Bırakın Allah aşkına… Altı üstü bir hastane. Asıl burada sorulması gereken yeni numune hastanesinin yeridir. Hangi akla hizmet ırmak havzasına hastane yapıldı? Bence bu konuşulmalı.
Dedim ya bu memlekette iş yapmak zor. Bu tartışma böyle devam eder gider. Aradan yıllar yıllar geçer sonra da çok geç kaldık deriz. Tıpkı hızlı trende olduğu gibi.
Gelin şöyle yapalım. Her iki tarafta kırılmasın. Eski numune hastanesini önce yıkalım sonra yeniden yapalım, olmazsa bir kez daha yıkarız!