pendik escort bayan
ozmenpc.com
https://www.ozmenpc.com/masaustu-pc-oyuncu
ak

Saz Ustasından "Kimlikli" Bağlamalar

14.11.2017 - 13:20, Güncelleme: 14.11.2017 - 13:20
 

Saz Ustasından "Kimlikli" Bağlamalar

Sivas'ta el yapımı bağlama üreten Şentürk İyidoğan, ürünleri için kimlik kartı hazırlıyor.

Sivas'ta el yapımı bağlama üreten Şentürk İyidoğan, ürünleri için kimlik kartı hazırlıyor.Mesleğe ilkokul yıllarında başlayan bağlama ustası İyidoğan (48), 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki küçük atölyesinde bağlama imalatı ve tamiri yapıyor.Atölyesinin karşına halk ozanlarının büstlerinin bulunduğu "Ozanlar Müzesi"ni kuran İyidoğan, bu müzeyle halk ozanlarının tanınmasını da sağlıyor.Atölyesindeki sazlara adeta gözü gibi bakan İyidoğan, misafirlerini, Aşık Veysel başta olmak üzere birçok ozanın eserlerini saz eşliğinde seslendirerek ağırlıyor.Müşterilerinin ses rengine uygun bağlama üretimi de yapan İyidoğan, bağlama almaya gelen kişilerin zorlanmaması için ürettiği sazların sap kısmına, bağlamanın hangi ağaçtan yapıldığını, ebadını, burgularını, üretim yılı ve garanti süresini içeren kimlikler takıyor. Müşteriler böylece zorlanmadan ve sazın özelliklerini bilerek alışveriş yapıyor.İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır bağlama ürettiğini söyledi.Geleneksel yöntemlerle saz imal ettiğini ve çoğunlukla dut yaprak, ardıç yaprak ve dut oyma sazlar yaptığını anlatan İyidoğan, "Balta sazları, dede düzeni sazlar yapıyorum, zaman zaman cura ve kopuz da yapıyorum. Yeni bağlamalarımı da kişiye özel yapıyorum. Kişinin ses tonuna özel bağlama yaptım, hiç yapıştırıcı kullanmadan da bağlama yaptım." diye konuştu."Bağlamayla beraber kimliğini de gönderiyoruz"İyidoğan, bağlamanın giysi gibi kişiye özel olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bize gelen müşterilerin ne aldığını bilmelerini istiyoruz. Bağlamayı satın alanların sıkıntı yaşadıkları zaman bir haklarının oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Bağlamada meydana gelen sorunların imalat hatası olduğunu bazen müşterilerimiz ispatlayamıyor. Ben de buna bir çözüm olması amacıyla bağlamaya kimlik çıkardım, insan gibi. Bağlamayı bir insan gibi düşünüyoruz, insanın nasıl bir kimliği varsa bağlamaya da öyle bir kimlik çıkardık. Müşterilerimizin bağlamayı tanıması için bağlamayla kimliğini de beraber gönderiyoruz. Müşterimiz ne aldığını, hangi ses tonunda olduğunu, hangi seste okuyabileceğini bu kimliklerle biliyor. Ayrıca bizden sonra gelecek nesillerin de sazın özelliklerini bilmesi için üzerlerinde kimlik olmasını istedik."Bundan sonra üreteceği sazların tümünün kimlikli olacağını aktaran İyidoğan, "Bağlamayı ve ne alması gerektiğini bilmeyen insanlar için kesinlikle kimlik gereklidir. İsteyen herkese de bağlamayla beraber kimliği gönderilecektir." dedi.
Sivas'ta el yapımı bağlama üreten Şentürk İyidoğan, ürünleri için kimlik kartı hazırlıyor.

Sivas'ta el yapımı bağlama üreten Şentürk İyidoğan, ürünleri için kimlik kartı hazırlıyor.

Mesleğe ilkokul yıllarında başlayan bağlama ustası İyidoğan (48), 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki küçük atölyesinde bağlama imalatı ve tamiri yapıyor.

Atölyesinin karşına halk ozanlarının büstlerinin bulunduğu "Ozanlar Müzesi"ni kuran İyidoğan, bu müzeyle halk ozanlarının tanınmasını da sağlıyor.

Atölyesindeki sazlara adeta gözü gibi bakan İyidoğan, misafirlerini, Aşık Veysel başta olmak üzere birçok ozanın eserlerini saz eşliğinde seslendirerek ağırlıyor.

Müşterilerinin ses rengine uygun bağlama üretimi de yapan İyidoğan, bağlama almaya gelen kişilerin zorlanmaması için ürettiği sazların sap kısmına, bağlamanın hangi ağaçtan yapıldığını, ebadını, burgularını, üretim yılı ve garanti süresini içeren kimlikler takıyor. Müşteriler böylece zorlanmadan ve sazın özelliklerini bilerek alışveriş yapıyor.

İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır bağlama ürettiğini söyledi.

Geleneksel yöntemlerle saz imal ettiğini ve çoğunlukla dut yaprak, ardıç yaprak ve dut oyma sazlar yaptığını anlatan İyidoğan, "Balta sazları, dede düzeni sazlar yapıyorum, zaman zaman cura ve kopuz da yapıyorum. Yeni bağlamalarımı da kişiye özel yapıyorum. Kişinin ses tonuna özel bağlama yaptım, hiç yapıştırıcı kullanmadan da bağlama yaptım." diye konuştu.

"Bağlamayla beraber kimliğini de gönderiyoruz"

İyidoğan, bağlamanın giysi gibi kişiye özel olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Bize gelen müşterilerin ne aldığını bilmelerini istiyoruz. Bağlamayı satın alanların sıkıntı yaşadıkları zaman bir haklarının oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Bağlamada meydana gelen sorunların imalat hatası olduğunu bazen müşterilerimiz ispatlayamıyor. Ben de buna bir çözüm olması amacıyla bağlamaya kimlik çıkardım, insan gibi. Bağlamayı bir insan gibi düşünüyoruz, insanın nasıl bir kimliği varsa bağlamaya da öyle bir kimlik çıkardık. Müşterilerimizin bağlamayı tanıması için bağlamayla kimliğini de beraber gönderiyoruz. Müşterimiz ne aldığını, hangi ses tonunda olduğunu, hangi seste okuyabileceğini bu kimliklerle biliyor. Ayrıca bizden sonra gelecek nesillerin de sazın özelliklerini bilmesi için üzerlerinde kimlik olmasını istedik."

Bundan sonra üreteceği sazların tümünün kimlikli olacağını aktaran İyidoğan, "Bağlamayı ve ne alması gerektiğini bilmeyen insanlar için kesinlikle kimlik gereklidir. İsteyen herkese de bağlamayla beraber kimliği gönderilecektir." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.