Suriyelilerin Ekonomiye Aktif Katılımı Sağlanacak
Suriyelilerin Ekonomiye Aktif Katılımı Sağlanacak
Habitat Derneği ile UNHCR iş birliğiyle Suriyelilerin ekonomiye aktif katılımını sağlamak amacıyla geçen yıl başlatılan İMECE Programı kapsamında bir yılda bin 720 Suriyeli girişimci adayına eğitim verildi- Derneğin başkan yardımcısı Hasırcı:- "Bu program
Habitat Derneği ile UNHCR iş birliğiyle Suriyelilerin ekonomiye aktif katılımını sağlamak amacıyla geçen yıl başlatılan İMECE Programı kapsamında bir yılda bin 720 Suriyeli girişimci adayına eğitim verildi- Derneğin başkan yardımcısı Hasırcı:- "Bu program
KONYA (AA) - ENGİN ÖZEKİNCİ - Suriyelilerin ekonomiye aktif katılımını sağlamak amacıyla geçen yıl başlatılan İMECE Programı kapsamında bir yılda bin 720 Suriyeli girişimci adayına eğitim verildi.
Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğiyle geçen yıl başlatılan İMECE Programı'nda, Suriyeliler kendi işletmelerini kurabilmeleri ve ekonomiye katkı sağlamaları amacıyla farklı mesleklerde girişimcilik eğitimi aldı.
Geçen yıl başlatılan program kapsamında yıl sonuna kadar Suriyelilerin kuracağı 80 işletmede 300 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Marangozluk, terzilik ve bilişim gibi birçok sektöre ilişkin eğitimlerin verildiği program, toplam 14 ilde yapılıyor.
Habitat Derneği Başkan Yardımcısı Kazım Hasırcı, eğitimin verildiği illerden biri olan Konya'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının Suriyelilerin Türk ekonomisine katkı sağlaması olduğunu söyledi.
Suriyelileri, istihdam edilenden istihdam eden konumuna getirmek için bu programı başlattıklarını belirten Hasırcı, şöyle devam etti:
"Bu programda meslek öğretmiyoruz. Bilakis meslek bilenlerin girişimci olabilmelerinin yani kendi işletmelerini kurabilmelerinin altyapısını hazırlıyoruz. Onların istihdam edilebilmelerini ve diğer Suriyelilere de iş olanağı sağlamalarını istiyoruz. Bize gelen fikirler katılımcının profiline göre değişebiliyor. Mesela onlarda gıda girişimciliği çok önemli. Bunda çoğunluğunun daha önceden gıda sektöründe çalışmasının etkisi var. Yine teknoloji ve bilişim anlamında fikirler ortaya çıkıyor. Teknolojiye meraklı Suriyeliler var. Onlar da bu alanlarda girişimci olmak istiyor."
Hasırcı, eğitimleri Suriyelilerin yoğunlukta olduğu İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri, Gaziantep ve Suriye sınırına yakın bazı illerde yaptıklarını ifade ederek, programdan diğer sığınmacıların da yararlanabildiğini aktardı.
- "Bu sayı işletmelerin büyüklüğüne göre artacaktır"
Eğitimlere ilginin yüksek olduğuna işaret eden Hasırcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl 90'ın üzerinde iş fikri ortaya çıktı. Bu yıl eğitimin sonunda yani yıl sonuna doğru Suriyelilerin 80 yeni işletme kurmasını bekliyoruz. Yine 300 sığınmacının da istihdam edilmesini hedefliyoruz. İstihdam edileceklerin çalışma izinlerinin alınmasında da dernek olarak destek vereceğiz. 80 işletmede 300 kişi derken en az istihdamdan bahsediyorum. Tabii ki bu sayı işletmelerin büyüklüğüne göre artacaktır. Programın amaçlarından biri de Suriyelilere ait kayıtlı işletmelerin sayısını artırmak. Bu programla, asgari ücretin çok daha altında ücretlerle ve sigortasız çalıştırılanların en az asgari ücretle ve sigortalı çalışmalarını da sağlıyoruz. Böylece bu işletmeler Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak."
Hasırcı, ilerleyen zamanda 14 ilde gıda girişimciliği için gıda atölyesi programı düzenleyeceklerini anlattı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.