pendik escort bayan
ozmenpc.com
ozmenpc.comtr
ak

İklim değişikliği zeytinyağını da vurdu

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.07.2023 - 23:30, Güncelleme: 28.07.2023 - 23:01
 

İklim değişikliği zeytinyağını da vurdu

İklim değişikliği zeytinyağını da vurdu

Türkiye’de en fazla zeytin ağacına sahip Manisa’da nisan-mayıs aylarında gerçekleşen dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde düşüklük yaşandı. Yaşanan verim kaybının zeytinyağı fiyatlarına yansıyacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Sezonda zeytinyağında fiyatın 250 TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.Manisa’da hasat sezonuna haftalar kala ağaçların boş kalması dikkat çekti. Nisan-mayıs aylarındaki dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde büyük kayıplar yaşandı. Yaşanan verim kaybı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Dünyadaki en büyük zeytinyağı üreticileri olan İtalya ve İspanya’da da aynı durumun yaşanması hem üreticileri hem de tedarikçileri endişelendirdi.“Sezonda zeytinyağı fiyatının 250 TL’ye çıkacağını tahmin ediyoruz”Zeytinyağında fiyatın artacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı nisan-mayıs aylarında yağan şiddetli yağmurlar ve dolu bizim zeytinimizin çiçeklenme dönemine geldi. Bu döneme geldiği için zeytin ağaçlarındaki çiçekler döküldü. Bu yüzden zeytin de meydana gelmedi. Bu sene durum çok vahim. Sırf zeytincilikle geçinen beldelerimiz var. Bu mahallelerde insanlar ne yapacağını şaşırdı. Zeytin kış aylarından itibaren budanmasından başlayıp gübrelenmesine kadar masraf isteyen bir çiftçilik. Bu saatten sonra hiçbir çiftçinin zeytin bahçesine ilaç ya da gübre atacağını tahmin etmiyorum. 50 senelik ağaçlarda 2 kilogram zeytin çıkmaz. Biz bu şartlarda kendi zeytinimizi, kendi yağımızı çıkaracağız kendimize kadar. Yani bu sene satımlık zeytin yok. Bu şartlarda biz satım yapmadıktan sonra tabii ki geçen yıl da stoklarda kaldığını tahmin etmiyoruz. Bu sene sezonda 10 TL olan yağlık zeytin 50 TL civarında. Bu da yağ çıkarmaya kalktığınızda 180 TL yağın litre fiyatı oluyor. Sezonda da bunun 250 TL’ye çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.Çiftçilerin kredi borçlarının ötelenmesi ve destek olunması gerektiğini dile getiren Okur, “Devletimizin şu mevcuttaki kredi borçlarımızı, resmi ve tarım kredi borçlarımızı ötelemesini, ayrıca çiftçiye bu yıl ek bir kredi vermesini talep ediyoruz. Şu an çiftçide para yok. Bir de tane prim paralarının bir an önce hesaplara yatmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yatmıştı. Bu yıl daha henüz yatmadı. Bunu bir an önce yatırırlarsa çiftçilerimize bir nebze olsun can suyu olacaktır” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliği zeytinyağını da vurdu
Türkiye’de en fazla zeytin ağacına sahip Manisa’da nisan-mayıs aylarında gerçekleşen dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde düşüklük yaşandı. Yaşanan verim kaybının zeytinyağı fiyatlarına yansıyacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Sezonda zeytinyağında fiyatın 250 TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Manisa’da hasat sezonuna haftalar kala ağaçların boş kalması dikkat çekti. Nisan-mayıs aylarındaki dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde büyük kayıplar yaşandı. Yaşanan verim kaybı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Dünyadaki en büyük zeytinyağı üreticileri olan İtalya ve İspanya’da da aynı durumun yaşanması hem üreticileri hem de tedarikçileri endişelendirdi.

“Sezonda zeytinyağı fiyatının 250 TL’ye çıkacağını tahmin ediyoruz”
Zeytinyağında fiyatın artacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı nisan-mayıs aylarında yağan şiddetli yağmurlar ve dolu bizim zeytinimizin çiçeklenme dönemine geldi. Bu döneme geldiği için zeytin ağaçlarındaki çiçekler döküldü. Bu yüzden zeytin de meydana gelmedi. Bu sene durum çok vahim. Sırf zeytincilikle geçinen beldelerimiz var. Bu mahallelerde insanlar ne yapacağını şaşırdı. Zeytin kış aylarından itibaren budanmasından başlayıp gübrelenmesine kadar masraf isteyen bir çiftçilik. Bu saatten sonra hiçbir çiftçinin zeytin bahçesine ilaç ya da gübre atacağını tahmin etmiyorum. 50 senelik ağaçlarda 2 kilogram zeytin çıkmaz. Biz bu şartlarda kendi zeytinimizi, kendi yağımızı çıkaracağız kendimize kadar. Yani bu sene satımlık zeytin yok. Bu şartlarda biz satım yapmadıktan sonra tabii ki geçen yıl da stoklarda kaldığını tahmin etmiyoruz. Bu sene sezonda 10 TL olan yağlık zeytin 50 TL civarında. Bu da yağ çıkarmaya kalktığınızda 180 TL yağın litre fiyatı oluyor. Sezonda da bunun 250 TL’ye çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Çiftçilerin kredi borçlarının ötelenmesi ve destek olunması gerektiğini dile getiren Okur, “Devletimizin şu mevcuttaki kredi borçlarımızı, resmi ve tarım kredi borçlarımızı ötelemesini, ayrıca çiftçiye bu yıl ek bir kredi vermesini talep ediyoruz. Şu an çiftçide para yok. Bir de tane prim paralarının bir an önce hesaplara yatmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yatmıştı. Bu yıl daha henüz yatmadı. Bunu bir an önce yatırırlarsa çiftçilerimize bir nebze olsun can suyu olacaktır” ifadelerini kullandı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.