PAÜ’de Üniversite-Sanayi Sektör Buluşmaları devam ediyor
Yapılan etkinlikte, tekstil sektörü üzerine güncel konuların yanında Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB)’nin düzenlediği “Doku Kumaş Tasarım Yarışması” yarışması hakkında bilgiler verildi.
Rektör Prof. Dr. Kutluhan: “Tekstilde ilerleme üniversite ile sanayinin bütünleşmesi ile olacak.”
“Üniversite-Sanayi Sektör Buluşmları”nın yirmincisi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ve Tekstil Mühendisliği Bölümleri iş birliği ile düzenlendi.
TİM Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci’nin konuk olduğu etkinlikte açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Denizli’miz üreten bir şehir olarak, Türkiye’de yerini almış ve tükettiğinden daha çok üreten, katma değer üreten ve ihracatta da ilk on sırayı her zaman korumuş bir şehirdir. Bunun asıl temelinin tekstilden geçtiğini biliyoruz. Çünkü, Denizli sanayisinin büyük ağırlığı tekstil üzerinedir. Tekstil sanayinin ilerlemesi ve sürdürülebilir olması noktasında da hem sanayicimiz hem de üniversitemiz çalışmalar gerçekleştirmektedir. Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda; tekstil, giyim, ayakkabı ve deri alanlarında iki tane programımız vardı ama lisans düzeyinde bir bölüm bulunmuyordu. Biz bu bölümü açmayı başardık ve ilk defa bu yıl öğrenci alarak bu işe bu yola revan olduk. Bölümü tercih eden öğrencilerimizle yüzde 100 doluluk oranı sağladık ve bu bölümü tercih etmelerinden dolayı öğrencilerimizi kutluyoruz. Şimdi tekstilde nasıl ilerleme olacak? Tekstilde ilerleme, üniversite ile sanayinin bütünleşmesi ile olacak. Sanayici diyecek ki bizim böyle bir sorunumuz var, üniversite diyecek ki bizim böyle bir çözümümüz var, kabul ederseniz kullanın. İşte, tüm ileri ülkeler bunu erken yaptıkları için yol almışlardır. Geçenlerde, on yıl içerisinde tekstil sektöründe değil başka bir sektörde bir sanayiciyi ziyaret ettik ve dedi ki oradaki iş adamı: ‘biz üniversite ile iş birliği yaparak başladık, hala yapıyoruz ve sermayemizi yirmi kat arttırdık’ dedi. İşte, bu olay bu. Şimdi tabi tekstil sektöründe olayın boyutu çok fazla, çok derinlere iniyor. Burada, siz bir kumaşı çok kaliteli yapabilirsiniz ama ona bir özellik katarsanız, bir desen verirseniz dünyaya satabilirsiniz. Bu kadar basit. Tam dört yıl önce Rektör olarak Denizli’ye geldiğimde tekstil iş adamları dediler ki: ‘Bizim fasonluktan kurtulmamız lazım. Biz sipariş üzerine çalışıyoruz, kendimiz orijinal ürün yapmakta zorlanıyoruz.’ İşte bu yolda Üniversitemize ve Denizli’ye Moda Tasarımı Bölümümüzü kazandırdık. Tasarım ürünlerini sunup yavaş yavaş kumaşın belki dokunmasını daha başka ülkelere taşınabilir ama tasarım bizde olursa nitekim tahmin ediyorum İtalya da böyle çalışıyor. Olayın gerçek değerini almakta ustalaşmamız lazım. Bunun için de bu toplantıyı düzenleyen başta; Mimarlık Fakültesi Dekanımıza, Mühendislik Fakültesi Dekanımıza, Meslek Yüksekokulu Müdürümüze, ev sahipliği yapan İİBF Dekanımıza ve asıl role sahip TİM Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci’ye çok teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlara vesile olur, saygılarımı sunuyorum” dedi.
“Tekstildeki yarışmaların da bizden sorulması lazım.”
Etkinliğin sonunda TİM Başkan Vekili Kileci’ye teşekkür belgesi takdim eden Rektör Kutluhan: “Şimdi biliyorsunuz TEKNOFEST yarışmaları bizden soruluyor. Dolayısıyla, tekstildeki bu yarışmaların da bizden sorulması lazım. Sema Hocama katılıyorum. Sema Hocamın başkanlığında hem Teknik Bilimler MYO’unun ilgili programları hem Tekstil Mühendisliği Bölümü hem de Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü öğrencileri ile buluşarak elimizdeki imkanları seferber ederek öğrencilerimizle çalışmaya başlıyoruz. Hocam, şu konuda sanayide şu işyerleri bize bu işleri yapar dediğiniz anda ben de gidip onlarla anlaşma yapacağım.”
“Tükettiğimizin bir fazlasını üretmek zorundayız.”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren TİM Başkan Vekili Kileci ise şunları söyledi:
“Dün, Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeydik, bugün buradayız. Şu an burada yapmaya çalıştığımız şey, sizlerin o gözlerindeki ışığı belli bir noktaya taşımak. Rektör Hocamın belirttiği gibi tekstil çok çok önemli. Hikâye çok önemli ama şu anki konjonktürde daha önemli bir şey ortaya çıkıyor. Bu ürünü nasıl yaptığımız, hangi şartlarda ürettiğimiz, hangi malzemeyi kullandığımız, ne kadar çevreci olduğumuz. Burada siz eğer bugünkü sürdürülebilirlik şartlarına uygun, inovatif, yenilikçi üretimler yapmıyorsanız, çevreci üretimler yapmıyorsanız, dünyanın en harika en güzel ürününü de üretseniz, bundan sonraki süreçte maalesef karşılığı yok. Siz bir şey üretirken mutlaka daha çevreci, çok daha yenilikçi ürünler yapmanız lazım. Moda uğruna tüketmememiz lazım. Tükettiğimizin bir fazlasını üretmek zorundayız”