’Dünya Limit Aşım Günü’

Çevreye karşı sorumlu bir elektrik dağıtım şirketi olma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren OEDAŞ’ın Direktörü Muzaffer Yalçın, bu yıl 1 Ağustos olarak kabul edilen Dünya Limit Aşım Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Bir yıl boyunca kullanılması gereken kaynakların yalnızca 7 ayda tüketildiğini söyleyen Yalçın, dünyanın kaybedecek bir gününün bile kalmadığına dikkat çekti. OEDAŞ’ın çevresel sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını teknolojiyle harmanladığını ifade eden Yalçın, “Bu kapsamda yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, akıllı şebeke uygulamaları ve dağıtım altyapısının yenilenmesi gibi çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Dünya, bir yıl içinde tüketmesi gereken kaynakları daha hızlı tükettiğini ilk kez 1971 yılında fark etti. O yıl 25 Aralık’ta tüm kaynaklar bitti. Ancak aradan geçen yıllar içerisinde doğal kaynakların bilinçsiz tüketimi ve kirletilmesi ile birlikte bu tarih hızla öne geldi. Küresel Ayak İzi Ağı (GFN) tarafından her yıl açıklanan Dünya Limit Aşımı Günü, 2024 yılı için 1 Ağustos oldu. Çevreye karşı sorumlu bir elektrik dağıtım şirketi olma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (OEDAŞ) Direktörü Muzaffer Yalçın, 1 Ağustos Dünya Limit Aşımı Günü dolayısıyla çevresel sürdürülebilirlik alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Sektörümüzde emisyonlarını hesaplayıp doğrulatan ilk şirketiz”
Ana faaliyet alanları olan elektrik dağıtım hizmetleri ile çevresel, sosyal ve kurumsal faaliyetlerinde gezegenimize karşı sorumluluklarını yerine getirmeye odaklandıklarını söyleyen Yalçın, “İş modellerimizi ve süreçlerimizi tamamen sürdürülebilirlik odaklı gerçekleştiriyor, bu yaklaşımı teknoloji ile harmanlayıp inovatif çözümler geliştiriyoruz. Çevreye karşı sorumluluğumuzu yerine getirme konusundaki kararlılığımızı 2019 yılında sektörümüzde bir ilke imza atıp karbon ayak izini hesaplayıp doğrulatan ilk şirket olarak gösterdik. Gönüllü karbon piyasalarına akredite olarak emisyonlarımızı global standartlarda sürekli olarak ölçüyor, şeffaf bir şekilde raporlayıp kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hedefimiz karbon emisyonlarımızı her geçen yıl azaltarak çevremizin ve gezegenimizin korunmasına, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmaya katkıda bulunmak.” dedi.

“Yenilenebilir enerjinin güvenli bir şekilde şebekemize bağlanmasını sağlıyoruz”
Çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için hayata geçirdikleri operasyonel faaliyetler hakkında da bilgi veren Yalçın şöyle devam etti;
“Hizmetlerimizi karbondan arındırmaya öncelik veriyor, bu doğrultuda dijitalleşmeyi ve otomasyonu operasyonlarımıza entegre ediyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız ve güçlü altyapımızla arızalara uzaktan müdahale edilmesini sağlayarak yakıt tüketimimizi azaltıyor, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması ve akıllı şebeke uygulamalarının geliştirildiği uluslararası projelerde yer alarak ülkemizi temsil ediyoruz. Dağıtım altyapımızı sürekli yenileyip şebeke yaşımızı gençleştirerek dağıtımdaki kayıpların azalmasını sağlıyoruz. Hatlarımızın yenilenmesi kapsamında bölgemizdeki yenilenebilir enerji üretim santrallerini güvenli bir şekilde şebekemize bağlıyoruz. Öte yandan okullarda düzenlediğimiz yarışmalar, katıldığımız etkinlikler ile küçük yaşlardan itibaren enerji tasarrufu ve verimliliğine yönelik farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar da yürütüyoruz. Bir yılda tüketmemiz gereken kaynakları yalnızca 7 ayda tükettik. Artık gezegenimiz için kaybedecek bir günümüz bile yok. Ülkeler, şirketler, bireysel tüketiciler fark etmeksizin hepimiz elimizi taşın altına koymalı, üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.”
Yalçın, ayrıca, yıl boyunca çalışanlarının gönüllü katılımıyla fidan dikimi, orman ve çevre temizliği, hatıra ormanı oluşturma gibi çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.