Avrupa'nın Balık Cipsi Kırşehir'den
KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'deki Hirfanlı Baraj Gölü'nden avlanan tonlarca gümüş balığı, kilo ile gönderildiği Avrupa'daki tesislerde işlendikten sonra balık cipsi olarak satılıyor.
Kırşehir'in yanı sıra Ankara ve Aksaraylı balıkçıların, baraj gölündeki 6 avlak bölgesinden binbir zahmetle çıkardıkları tonlarca gümüş balığı, kilosu 1 liradan Çanakkale ve Bursa'ya gönderiliyor. Buradaki tesislerde paketlenen balıklar, Avrupa'ya ihraç ediliyor. Balığın ekonomik değeri Avrupa'ya ulaştıktan sonra artıyor.
Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerdeki tesislerde kızartılarak balık cipsi haline getirilen gümüş balığı, 150'şer gramlık paketler halinde 3-4 avrodan alıcı buluyor.
Hirfanlı Baraj Gölü'ndeki birinci avlık sahasını kiralayan Büyükbıyık Köyü Su Ürünleri Kooperatifi'nin başkanı Abdullah Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün 6 bölgeye ayrıldığını, her bölgenin Kırşehir, Ankara ve Aksaraylı balıkçılar tarafından kiralandığını söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır bu işi yaptıklarını ve her yıl ortalama 300 ton gümüş balığı çıkardıklarını ifade eden Demir, kilosunu 1 liradan Çanakkale'ye gönderdikleri balığın, buradan da onar kiloluk paketler halinde Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, Danimarka gibi Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirtti.
Türkiye'de 1 liraya alıcı bulan gümüş balığının Avrupa'da cips haline getirildikten sonra büyük bir ekonomik değer kazandığını vurgulayan Demir, "Buradan kilosunu 1 liraya verdiğimiz gümüş balığı, Avrupa'da 2,15 avroya satılıyor. 10 kiloluk paketler halinde yurt dışına gidiyor. Avrupa'daki firmalar bunları kızartıp cips haline getirerek 150 gramlık paketleri 4 avroya satıyor." dedi.
Demir, gümüş balığının Türkiye'de cips haline getirilmesi için Hirfanlı Baraj Gölü civarına tesis kurulması gerektiğini dile getirerek, "Bizim böyle bir gücümüz yok. Maliyetleri yüksek. Bunun için iş adamlarına yatırım çağrısı yapıyoruz. Buraya büyük bir işletme kurulsa hem Türkiye kazanacak hem de nakliye maliyetleri düşecek. Burada balık cipsi haline getirip direk Avrupa'ya gönderilebilir." diye konuştu.
- Balıkçılar sıkıntılı
Gölün Kırşehir kısmında altıncı avlak bölgesini kiralayan Kaman Su Ürünleri Kooperatifi'nin başkanı Muammer Laçin de Avrupa'ya ihraç edilen balıkta bu yıl bekledikleri verimi elde edemediklerini söyledi.
Geçen senelerde yılda yaklaşık 500 ton gümüş balığı çıkarılmasına rağmen bu yıl henüz 200 tonda kaldıklarına işaret eden Laçin, "Her yıl balıklar daha da azalıyor. Tahminimize göre bu azalmanın sebebi levrek balığının artması. Çünkü levrek balığı dişli bir balık türü olduğundan gümüş balığı bununla mücadele edemiyor ve levrek balığı gümüş balığını yiyor. Göldeki bu olumsuzluğun giderilmesi için tedbir alınması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Hirfanlı Baraj Gölü civarında gümüş balığını işleyerek cips haline getirecek bir tesis kurulmasının hem istihdam hem de karı artıracağını aktaran Laçin, "Yılda bir kez çıkıyor bu balıklar ve ekonomik olarak üreticiyi tatmin etmiyor. Çıkan bu balıkları burada işleme imkanımız yok. Dışarıdan gelen firmalar var. Avcılardan kilosu bir liraya alınan gümüş balıkları firmalarca yurt dışına 1 avroya gönderiliyor. Tesis kurulursa balıkçılar da daha çok kazanç sağlar." ifadelerini kullandı.