Gazeteciler Ve Yazarlar Vakfının Yurt Dışı Bağlantıları İddianamede

KAYSERİ (AA) - Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında iş adamlarının da bulunduğu 17'si tutuklu 71 sanıkla ilgili iddianamede, örgüt bağlantısı nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfının Bank Asyadaki hesabından yurt dışına gerçekleştirilen para transferlerine ilişkin Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna da yer verildi.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 316 sayfa ve 22 klasör ekten oluşan iddianamede, Boydak Holding eski yöneticilerinden başka bir FETÖ davasının sanığı Şükrü Boydak'ın kızı, tutuksuz sanıklardan Elif B. hakkındaki müşteki, gizli tanık beyanları ve deliller bulunuyor.

İddianamede, Şükrü Boydak ile aynı davanın sanığı Boydak Holding eski yöneticisi Murat B'nin eşi Elif B'nin, Gelişen Sanayici ve İşadamları Derneğinde (GESİAD) 7 Aralık 2013-26 Şubat 2016 tarihlerinde yönetim kurulu üyesi olarak görev aldığı, derneğin OHAL kapsamında FETÖ ile iltisakı ve irtibatının belirlenerek kapatıldığı bilgisine yer verildi.

Elif B. hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda MASAK uzmanlarınca hazırlanan raporun da bulunduğu iddianamede, sanığın FETÖ ile irtibatı tespit edilen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfına para gönderdiği belirtildi.

Bu vakfın da Bank Asyada hesabının bulunduğuna dikkati çekilen iddianamede, "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfının Asya Katılım Bankası AŞ nezdindeki hesabından ABD, İsrail, Kanada, Peru ve Avustralya başta olmak üzere farklı ülkelere 2013'te 77 bin 900 dolar, 2014'te 291 bin 930 dolar, 2015'te 225 bin 500 dolar transfer gerçekleştirdiği, vakıf tarafından ABD'deki Allmep unvanlı kuruluşa, İsrail'deki The School for Peace unvanlı kuruluşa, ABD'deki Good Fight Media LLC unvanlı kuruluşa, Peace Islands Enstitute adlı kuruluşa ve Pci-Media Impact Inc. unvanlı kuruluşa para transferleri yapıldığının tespit edildiği anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

- Elif B. de eşi de Bank Asyaya para yatırmış

Elif B'nin evindeki aramada Fetullah Gülen'in yazdığı "Yaratılış Gerçeği ve Evrim" isimli kitabın bulunduğu vurgulanan iddianamede, zanlının Bank Asya hesabına Aralık 2013'ten itibaren toplam 709 bin 518 lira yatırdığı, eşi Murat B'nin ise 2 milyon 427 bin 332 lira yatırdığının tespit edildiği bildirildi.

İddianamede sanık hakkında yapılan değerlendirmede de şu ifadeler kullanıldı:

"Şüphelinin FETÖ/PDY içerisinde aktif yer aldığı, örgüt elemanlarıyla irtibatlı olduğu, örgütün mütevelli toplantılarına katıldığı, FETÖ ile irtibatı tespit edilen GESİAD'a örgütten aldığı talimatla yönetim kurulu üyesi olduğu, örgüte maddi destekte bulunduğu, örgüte burs, himmet, kurban adı altında para topladığı, örgütten almış olduğu talimatla Bank Asyaya yoğun miktarda para yatırdığı, örgütsel dokümanları evinde bulundurduğu, çocuklarını örgütle irtibatı tespit edilen okullara gönderdiği, bu şekilde çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk gösteren eylemleriyle silahlı terör örgütü üyesi olduğu anlaşılmıştır."

- Elif B. hakkındaki diğer iddialar

Sanık Elif B'nin çocuklarının KHK ile kapatılan FETÖ/PDY bünyesindeki özel okullarda eğitim gördüklerinin tespit edildiği kaydedilen iddianamede, "Ali Dağ" adlı gizli tanığın Elif B'nin örgüt içerisinde yer aldığı ve "önemli ablalardan" olduğunu beyan ettiği aktarıldı.

İddianamede, gizli tanık ve müştekilerin ifadeleri de ayrıntılı şekilde yer aldı. Buna göre, gizli tanık "Seramik" ifadesinde, Elif B'nin GESİAD yönetim kurulu üyesi olduğunu ve akşam oturmalarını organize ettiğini öne sürdü.

Bilgi sahibi A.T.Ç. ise 23 Ağustos 2016'da verdiği ifadede, bu tarihten yaklaşık 13 ay önce Elif B'nin iş yerinde çalışmaya başladığını anlattı.

Elif B'nin ara sıra sohbet toplantılarına gittiğini duyduğuna işaret eden A.T.Ç, şu bilgileri paylaştı:

"15 Temmuz süreci yaşanmadan bir iki gün önce iş yerine bir bayan geldi ve bir müddet Elif B. ile görüştü. Bu arada Elif B. bayana hitaben 'Bu Cuma gününü bir atlatalım güzel haberler alacağız, pazartesi daha güzel olacak.' diye söyledi. Ben o anda bunu dayıları olan Memduh Boydak'ın duruşması olacağından böyle bir haber alacağını düşünmüştüm ancak bir iki gün sonra 15 Temmuz süreci yaşandı. Ülkemize yönelik bir darbe girişimi gerçekleştirildi. Elif B. o gün bayanla konuşmasında bu yaşanacak süreçle ilgili mi bir bilgi verdi yoksa Memduh Boydak'ın duruşması olup mahkemeden iyi sonuç alacakları için mi söyledi onu tam olarak bilmiyorum."

- 1 dolarları çalışanlar imha etmiş

A.T.Ç, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Elif B'nin annesi Aliye Boydak'ın tutuklanması nedeniyle evlerine gittiklerini ifade ederek, Elif B'nin kendilerinden iş yerindeki kasada bulunan 1 dolarlar ile kitapları imha etmelerini istediğini vurguladı.

Elif B. gözaltına alındıktan sonra da eşi Murat B'nin iş yerine gelerek çeşitli evrak, fatura ve kitapları inceleyerek, bazı evrakları imha etmeleri için personele verdiğini belirten A.T.Ç, "Bu evrakların içeriğinin ne olduğu hususunda bir bilgim yoktur. Bu olaylar ne hikmetse hep benim hafta sonu işte olmadığım zamanlarda oluyordu. Bu da bende bir şüphe uyandırıyordu." ifadelerini kullandı.

N.K. de ifadesinde, Elif B'nin, eşi Murat B'nin gözaltına alınarak salıverilmesinden sonra iş yerinde kendisine bir dizüstü bilgisiyar ve bir çanta dolusu kitap verdiğine dikkati çekti. N.K, şu bilgileri verdi:

"Elif B. bana 'Abla şu an ortam çok karışık. Biliyorsun kocam Murat gözaltına alındı, mahkemece serbest bırakıldı. Bu yüzden bu bilgisayarı sen muhafaza et daha sonra senden alırım, kitapları da imha et.' dedi. Bilgisayar ve kitapları ikametime götürdüm. Burada çantayı kontrol ettiğinde 20'ye yakın kitap ile 20'ye yakın CD olduğunu, hepsinin üzerinde Fetullah Gülen'in ismi ve resminin olduğunu gördüm. 15 Temmuz darbe girişiminden 1-2 gün sonra bu kitap ve CD'lerin bir kısmını yaktım, bir kısmını da çöpe attım. Darbe girişiminden yaklaşık 25 gün sonra evime gelen A.T.Ç. ve eşine de laptopu teslim ettim."

Elif B. ise ifadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, bu yapıyla uzaktan yakından ilgisinin olmadığını ileri sürdü.